Rheumatoid Arthritis-Last minute revision MCQs

Hey Friends, I will be sharing here some useful questions from Rheumatoid Arthritis and you will find them useful for Last Minute Revision  for PG Medical Entrance Exams and USMLE.

I will discuss here only important points from this topic of Rheumatoid Arthritis .

This is for your last minute revision of the topic before any examination.

So Do like our video and Subscribe our Channel for more free Video tutorials.

Question 1: Which part of spine is commonly involved in Rheumatoid Arthritis?

Ans: Cervical Spine

Question 2: Which joints are commonly involved in Rheumatoid Arthritis?

Ans: MCP,PIP in hands and

        MTP joints in feet

        DIP are spared

  and  remember that there is Symmetrical involvement of joints

Question 3 : Which deformities are commonly seen in Rheumatoid arthritis?

Ans:    Swan Neck deformity- Hyperextension of PIP joints

            Button hole deformity-Hyperextension of MCP joints

Question 4: What are the features of pulmonary involvement in RA?

Ans:   Nodules in lungs

            Interstitial fibrosis

           pleural effusion with decrease glucose level

           Vasculitis and Pulmonary HT ( Rarely seen)

Question 5: What is Caplan Syndrome?

Ans: Rheumatoid Arthritis with Pneumoconiosis with formation of Intrapulmonary nodules

Question 6: What is the importance of RA Factor in Rheumatoid arthritis?

Ans: IgM antibody against Fc fragment of IgG

         Low sensitivity

         Not specific

         Levels correlate with disease activity

         Increased levels indicate bad prognosis

         Other markers of disease activity- Increased CRP and Increased Haptoglobulin

Question 7: Is there any relationship between rheumatoid Arthritis and Oncology?

Ans: Yes, Large Granular Lymphocytic lymphoma may occur in patients with RA

          T cell type of lymphoma

Question 8: What is the Role of Anti CCP in Rheumatoid Arthritis?

Ans: Anti citrullinated peptide, most specific test for RA

Question 9: What are some important Causes of False positive RA factor?

Ans: Chronic infections- Hepatitis B, Syphilis

         Cirrhosis

         Cryoglobulinemia

         Dermatomyositis

         SLE

         MCTD

Question 10: Which HLA is associated with RA?

Ans: HLA DR4

Question 11: What is the Hematology involvement in RA?

Ans: TLC count increased or normal

         Increased platelet count

         Normocytic normochromic anemia

Question 12 : Waht are the Features of Felty syndrome?

Ans: Rheumatoid arthritis, Anemia and Splenomegaly

Question 13 : Which DMARD is drug of first choice?

Ans: Methotrexate

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*